luni, 2 august 2021

ADA BIOTICA, natura 01.08.2021

Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos”


Proiect susţinut de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare

Informaţie  generală despre proiect
Obiectivul proiectului: Asigurarea funcționalității pe termen lung a Zonei Ramsar ”Nistrul de Jos prin îmbunătățirea condițiilor pentru protecția acesteia, servicii ecosistemice îmbunătățite și contribuirea la atenuarea schimbărilor climatice.
Rezultatele preconizate ale proiectului:
Rezultat preconizat 1. Realizarea măsurilor de adaptare climatică pentru sistemele de aprovizionare cu apă în satele Zonei Ramsar ”Nistrul de Jos” asigurând accesul egal al femeilor și bărbaților și al grupurilor vulnerabile,
Rezultat preconizat 2. Consolidarea cadrului legal și instituțional pentru crearea parcului național”Nistrul de Jos”,
Rezultat preconizat 3. Dezvoltarea capacităților comunităților locale din regiunea Nistrului de Jos pentru adaptarea la schimbările climatice, conservarea naturii și managementul.

Rezultat preconizat 4. Management îmbunătăţit al Zonei Ramsar „Nistrul de Jos” prin evaluarea monetară a serviciilor ecosistemice, măsuri de conservare a biodiversităţii şi adaptare la schimbările climatice.selectate din Zona Ramsar ”Nistrul de Jos” prin împădurire pe ambele maluri ale Nistrului 

Pregătiri de noi evenimente în teritoriu pentru promovarea Zonei Umede de Importanță Internațională Ramsar ”Nistrul de Jos”. După un proces de amenajare elementară a unor locații turistice, dar și îmbunătățirea condițiilor și ofertei din partea unor complexe și la unele obiective turistice, identificăm cele mai bune soluții de promovare. Mai întîi sigur mai discutăm și ne consultăm care ar fi cele mai bune opțiuni. Totul pare a fi tare distractiv, dar doar încercăm să îmbinăm utilul cu plăcutul. Dar hai să vedem mai multe:
La înălțimea Lomakin de la Răscăieți unde am amenajat un primul punct de vizualizare a naturii din Zonă am discutat cu dna prima r Ludmila Zagoreț privind situația actuală și perspectivele organizării unor activități în viitorul apropiat. În secret vă pot informa că plaja amenjată la Răscăieți dispune de scaune mese și la fiecare din ele cu locul amenjat pentru rug (magal), teren de volei, urne, cabinele pentru a schimba hainele etc. Dar să revenim la locul nostru.
Hai să vedem cum este natura acum.
În trecere pe la pensiunea dlui Pavel Țăranu din s. Cioburciu
Nu am reușit să vizităm tot pentru a nu deranja turiștii care erau cazați în căuțele din vale de lângă Nistru. Dar plecăm mai departe. Am trecut și pe la mine la Cioburciu.
Nu zăbovim mult, deși este tare frumos oriunde ne oprim. Mergem mai departe. Punctul de vizualizare a naturii din s. Talmaza. V-am spus că avem permanent schimbări. Acum este mult mai bine și acum încă nu este totul așa cum ne dorim în varianta finalizată. Dar să vedem cum este acum.
Și să vedem mai bine ce avem în jur:
Să vedem ce s-a mai schimbat de la ultima vizită de la începutul săptămânii.
Dar să plecăm mai departe spre Nistrul Chior de la Grădinița (r. Căușeni) că numai ce de sus de la punctul de vizualizare de la Talmaza l-am văzut în vale și am vrea să vizităm și Rezervația Grădina Turcească. La Nistrul Chior situația este tare delicată deși este încă frumos dar datorită faptului că au fost călduri mari, apa nu este curgătoare și alegelecu toată verdeața și lipsa fîșiilor forestiere de protecție necesare au dus ca să moară foarte mulți pești. Aceasta este situația reală.
La fel Nistrul Chior din Rezervația Grădina Turcească doar că de altă parte a acesteia (el face un cerc aproape închis).
Și așa o situație mai delicată.
În drum spre vinăria la care proprietarul deja ne așteaptă.
În drum spre casă ar fi bine să trecem și pe la Mănăstirea Marta și Maria.
Așa arată o zi cu multe activități. La prima vedere poate părea o zi de odihnă și în mare măsură așa este, dar când vom reveni cu detalii privind activitățile care urmează totul va deveni mult mai clar. Respectiva destinație turistică merită și trebuie promovată așa că aceasta este abia începutul. Ați văzut și aspecte foarte frumoase și bune și mai puțin plăcute. Noi Vă prezentăm situația așa cum este ea pentru a cunoaște cât mai corect ce avem în teritoriu. Sănătate. Vă cuprind strâns, răcoros și cu drag.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu