joi, 5 august 2021

ADA BIOTICA 04.08.2021

Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos”


Proiect susţinut de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare

Informaţie  generală despre proiect
Obiectivul proiectului: Asigurarea funcționalității pe termen lung a Zonei Ramsar ”Nistrul de Jos prin îmbunătățirea condițiilor pentru protecția acesteia, servicii ecosistemice îmbunătățite și contribuirea la atenuarea schimbărilor climatice.
Rezultatele preconizate ale proiectului:
Rezultat preconizat 1. Realizarea măsurilor de adaptare climatică pentru sistemele de aprovizionare cu apă în satele Zonei Ramsar ”Nistrul de Jos” asigurând accesul egal al femeilor și bărbaților și al grupurilor vulnerabile,
Rezultat preconizat 2. Consolidarea cadrului legal și instituțional pentru crearea parcului național”Nistrul de Jos”,
Rezultat preconizat 3. Dezvoltarea capacităților comunităților locale din regiunea Nistrului de Jos pentru adaptarea la schimbările climatice, conservarea naturii și managementul.

Rezultat preconizat 4. Management îmbunătăţit al Zonei Ramsar „Nistrul de Jos” prin evaluarea monetară a serviciilor ecosistemice, măsuri de conservare a biodiversităţii şi adaptare la schimbările climatice.selectate din Zona Ramsar ”Nistrul de Jos” prin împădurire pe ambele maluri ale Nistrului  O deplasare de lucru în teritoriu, care a fost organizată pentru o impulsionare a conlucrării între autoritățile publice centrale cu atribuții directe și indirecte în domeniul turismului, dar și pentru a veni în întîmpinarea celor care desfășoară nemijlocit activitatea de turism în mediul rural.

Dar să vedem succint și agenda Nr Ora Traseu Activitate 1 11.00 -13.30 Chișinău Plecarea spre s. Palanca rl. Ștefan Vodă 2 13.30 s. Palanca Casa de cultură 13.30 – 14.00 s. Palanca, Centrul Informațional ”Nistrul de Jos” Vizitarea centrului Informațional ”Nistrul de Jos” Discuții privind funcționalitatea acestuia și soluții pentru implicarea mai multor actori pentru asigurarea unui management eficient 3 14.00 – 14.30 s. Palanca Vizitarea pensiunii Casa Veche 3 14.30 -14.45 Plecarea spre s. Tudora 4 14.45 – 15.15 s. Tudora Staționare la Dorina Onici: Importanța turismului în zona Nistrului de Jos 5 15.15 – 15.45 Plecarea spre Răscăieți 6 15.45 -16.15 s. Răscăieți Vizitarea Punctului de vizualizare a naturii 7 16.15 – 16.25 Plecarea spre s. Cioburciu 8 16.25 – 16.45 s. Cioburciu Se vizitează: Pensiunea dlui Pavel Țăranu - 9 16.45 -17.25 s. Talmaza Vizitarea punctului de vizualizare a naturii 10 17.25 -18.00 Unii pleacă spre Chișinău Plecarea spre Leuntea Cei mai rezistenți mai vizitează vinăria din s. Grădinița și în dependență de votul majorității vizităm Nistrul Chior și Rezervația Grădina Turcească 11 19.30 – 21.30 Plecarea spre Chișinău Desigur am depășit cu mult ceea ce am planificat potrivit agendei. Dar a fost o deplasare utilă, interesantă și eficientă care a pus baza unor noi direcții în dezvoltarea turismului din țară și în special ce ține de promovarea turismului în ariile naturale protejate. Au fost reprezentanți de la Agenția de Investiții, Ministerul Economiei și Infrastructurii (acum s-a schimbat, dar urmează să vedem ce va fi), Agenția Moldsilva, Asociația Patronală a Industriei Turismului, Asociația Ghizilor, presă
În cadrul Centrului Multifuncțional din s. Palanca, r. Ștefan Vodă care încă nu este finalizat și la primul etaj se află Centrul de informare Turistică, vor și și săli de ședință și biblicoteca, și sală de sport și alte spații pentru diferite activități, dar veți afla mai târziu după ce va fi lansat oficial în perioada imediat următoare. Un exemplu și pentru alte localități.
Să vedem și cum sunt instalate panourile informative în localitate.
La pensiunea Casa Veche din Palanca. Discuții privind necesitățile prioritare pentru asigurarea îmbunătățirii calității serviciilor turistice, dar în spceial ce și-ar dori de la autoritățile publice ca să le fie mai ușor să lucreze și să fie mai eficienți.
Plecăm la Tudora să vedem ce face și ce ne spune Dorina Onici.
Dacă vedeți că suntem la masă și Vă gândiți uite ce este de bine atunci vreau să vin cu o precizare și anume că activitatea nu a fost finanțată în vre-un proiect, deși am făcut referire la proiect la început doar pentru a arăta că noi Societatea Ecologică BIOTICA suntem în teritoriu indiferent de situație atunci când este necesară prezența noastră pentru a coordona sau facilita vre-un proces de consultare sau coordonare între diferiți actori. Iar cel mai important că după ce a consultat agenda noastră unde nu aveam pauză de masă etc Dorina onici singurică ne-a propus o gustărică. În acest context țin să-i mulțumesc că deja toți erau și obosiți și foarte flămânzi. Promitem că pe viitor vom veni ca turiști. Sper să ne creadă.
Plecăm spre s. Răscăieți la punctul de vizualizare a naturii de la înălțimea Lomakin.
Punctele de vizualizare a naturii sunt extrem de importante pentru a asigura un mic autor pensiunilor locale pentru ași diversifica oferta turistică și a putea prelungi numărul zilelor de cazare ale turiștilor pe care-i deservesc. Rutele turistice pentru bicicliști, drumeșii și kaiaking sunt importante în acest sens și necesită să fie amenajate corespunzător de autoritățile publice. Un exemplu frumos este această locație de la Răscăieți care este administrată de primăria localității, care a amenajat și o plajă foarte comodă ce a devenit foarte vizitată în acest an. Plecăm spre s. Cioburciu, r. Ștefan Vodă la pensiunea Meșter Faur a dlui Pavel Țăranu.
Să nu credeți că la vre-o destinație am lăsat pe cineva fără cadouri. Agenția de Investiții a Republicii Moldova a asigurat această abordare frumoasă și Asociația Patronală a Industriei Turismului la fel.
Dar hai să ne pornim în vale spre Nistru să vedem cum este în grădină.
Să fiu sincer, dlui Pavel Țăranu nu am reușit să-i acordăm suficientă atenție că deja mult am depășit programul din agenda noastră și discuțiile au fost foarte superficiale. mai mult ne-am bucurat de ceea ce a reușit și am văzut diferența dintre abordările pensiunilor din zona noastră de interes pentru a veni cu niște abordaări mai complexe la nivel de țară. Plecăm la punctul de vizualizare a naturii din s. Talmaza, r. Ștefan Vodă. Și bine că pe tot parcursul deplasării noastre am avut specialiștii responsabili de investiții și turism din partea raionului Ștefan Vodă.
Ce să spun. Totul este clar. Nu poți aduna oamenii, fiecare vrea să stea cât mai mult și să privească în liniște, dar și să se împărtășească cu emoțiile.
A fost bine și util. Am discutat cum putem să extindem această experiență la nivel de țară cu susținerea și prin intermediul Agenției ”Moldsilva”. Ne dorim să avem un sistem de puncte de vizualizare a naturii eficient administrate care să ajute dezvoltarea turismului ecologic în ariile naturale protejate din țară. Vrem să fim cu adevărat buni la acest capitol unde avem foarte mari restanțe. A amurgit și trebuie să plecăm mai departe. Deci, spre Grădinița din r. Căușeni și ne ducem la Leuntea Vin. Să vedem cum ne va întâmpina dl Dumitru Câsa și ce ne va povesti dumnealui. Companiile vinicole reprezintă un component extrem de important în promovarea turismului în Zona Umedă de Importanță Internațională Ramsar ”Nistrul de Jos”.
Poți asculta la nesfârșit cum povestește dl Dumitru Câsa. Nu doar un proprietar dar și un ghid excepțional.
Este noapte târziu și trebuie de plecat acasă spre Chișinău. A doua zi cu toții la lucru. Avem nevoie să ieșim în teritoriu cât mai des și să discutăm cu cei care se confruntă cu situații zilnic și le hotărăsc pentru a deveni mai buni. Reprezentanții autorităților centrale trebuie să cunoască aceste aspecte și să vină cu abordări care să ușureze munca celor care sunt contribuabilii acestui buget. Gata cu discuțiile. Sper că această postare va fi utilă pentru mulți care urmăresc ce se întâmplă în Zona Umedă de Importanță Internațională Ramsar ”nistrul de Jos” și cum încercăm să devenim mai buni și să conlucrăm pentru aceasta. Sănătate. Vă cuprind strâns, răcoros și cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu