marți, 20 noiembrie 2018

ADA Biotica plantări 2018

Plantăm fapte bune în s. Popeasca, r. Ștefan-Vodă

O pădure de peste 15 hectare a fost plantată cu ajutorul a peste 200 de voluntari și al reprezentanților Misiunilor Diplomatice, precum și al Agențiilor Europene de Dezvoltare, în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”, din satul Popeasca.

În pofida primei zăpezi, sâmbăta, 17 noiembrie curent, sub auspiciul Președinției Austriei în cadrul Uniunii Europene, la invitatia ES dna Christine Freilinger, Ambasador al Austriei în Republica Moldova, împreună cu voluntarii localnici cât și cu voluntarii din Chișinău, au participat la plantarea a 4 ha. La plantare s-au alăturat ES dnul Peter Michalko, Șeful Delegației UE în Republica Moldova, precum și Ambasadori și reprezentanți ai Agențiilor de dezvoltare din țările UE în Republica Moldova.

Potrivit delegaților Misiunilor Diplomatice Europene, situația ecologică a fluviului Nistru şi a biodiversității în zona Nistrului de Jos, este o prioritate pentru reprezentanții statelor membre ale UE.

In calitate de voluntari, la plantare au participat și reprezentanți ai Armatei Naționale, ai Serviciului Protecție civilă, reprezentanți ai Poliției și Primăriilor din zona Ramsar, cât și membrii ONG-urilor din raionul Ștefan Vodă.


Sâmbăta s-au plantat ultimele 4 ha și peste 20 de mii de arbori și arbuști, iar în total s-au plantat peste 64000 de arbori și arbuști de diferite specii, cu scopul de a proteja solul, flora și fauna din zona Ramsar „Nistrul de Jos”, dar și pentru
a contribui la formarea rețelei ecologice la nivel local, în conexiune cu rețeaua națională și cea Pan-Europeană de pe râul Nistru.

Terenul plantat este situat lîngă Grădinile Nighicea din imediata apropiere a luncii r. Nistru, care reprezintă unica și cea mai veche plantație de copaci fructiferi de peste 100 ani din Republica Moldova, cu multe izvoare care curg în unul din principalele rîulețe locale ce se revarsă în r. Nistru.
Acțiunea reprezintă și un omagiu în memoria D.lui Alexei ANDREEV, Doctor Habilitat, care a stat la baza promovării valorilor ecologice ale zonei, fiind şi un promotor înflăcărat al creării Parcului Național „Nistrul de Jos”.
În viitorul apropiat, vor fi plantate și alte peste cincisprezece hectare de fâșii de protecție în cele 13 localități din partea dreptă și 5 localități din partea stângă a r. Nistru, din componența Zonei Ramsar „Nistrul de Jos”.
Evenimentul de plantare a fost organizat de către S.E. Biotica, A.O. EcoContact și A.O. Parcurile Viitorului, în cadrul proiectului Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”. Proiectul este implementat cu sprijinul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare din fondul programului Austriac de Dezvoltare și Cooperare.

https://www.prime.md/ro/in-localitatea-ciubuciu-raionul-stefan-voda-a-fost-instalat-un-sistem-anti-inundatie_82480.html
http://ecopresa.md/peste-64-mii-de-arbori-plantati-in-zona-ramsar-nistrul-de-jos/
http://trm.md/ro/regional/actiune-de-plantare-a-arborilor-in-satul-popeasca/
https://www.publika.md/salcam-artar-si-stejar-peste-150-de-voluntari-au-plantat-o-padure-intreaga-la-marginea-satului-popeasca_3025608.html
































































































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu