joi, 13 noiembrie 2014

Susţinerea solicitării

Prin prezenta Asociaţia Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT) Vă informează că în adresa asociaţiei a parvenit solicitarea privind susţinerea Mănăstirii din s. Rudi, raionul Soroca şi considerăm oportun să susţinem această iniţiativă.
Considerăm oportun să specificăm, că spre deosebire de mănăstirile care se află în apropiere de mun. Chişinău, cele care se află la o distanţă mare, beneficiază de posibilităţi reduse de finanţare dar şi de venituri aferente. Astfel, posibilităţile de a desfăşura activităţi absolut necesare de reconstrucţii sau reparaţii sunt mult mai dificil de executat.
În acest context, pentru a evita interpretări duplicitare privind implicarea APIT în procesul de colectare a mijloacelor financiare pentru Mănăstirea din s. Rudi, facem doar apel de sponsorizare cu precizarea rechizitelor beneficiarului:

“Mănăstirea cu hramul Sf.Treime s. Rudi”: cod fiscal - 33823843
Rechizitele: Cont curent – 2224914498136; Cod bancar- BECOMD 2 X 614 în Filiala 14 Soroca a Băncii de economii SA

Consider oportun să mulţumesc sincer, tuturor celor care vor da curs apelului respectiv şi informez că vom pregăti concomitent şi o deplasare la mănăstire pentru cei care vor dori să vadă situaţia privind desfăşurarea lucrărilor de reconstrucţie şi să vină cu un aport direct pentru asigurarea continuităţii procesului respectiv.
Cu profund respect, Preşedintele APIT Gabriel MĂRGINEANU




Ajutaţi “Mînăstirea cu hramul Sfinta Treime din Rudi”
Mănăstirea din s. Rudi, r-l Soroca – lăcaş de spiritualitate, cultură şi artă moldovenească, aşezată într-un cadru pitoresc fascinant, inundat de sfinţenie, a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1777, cînd a a fost ridicată biserica, cu binecuvintarea episcopului Inochentie de la Husi (1752-1782), pe mosia fratilor Andronachi si Teodor Rudea si cu sprijinul financiar al negustorului Donciul din Movilau (Podolia). Ea a fost finisata în anul 1828, în timpul domniei lui Alexandru Ghica-Vodă. Inițial a fost mănăstire de călugări.
Din formularul bisericii Sfanta Treime a schitului Rudi, din anul 1835, citim: "Pamant propriu nu avem, chiliile calugaritelor sunt construite din talazuri, in numar de 19, subventii de intretinere nu primim de nicaieri." Proprietarul Mihail Bogus, acaparînd mosia familiei Rudi, a ruinat si mai mult manăstirea. În acelaşi an (1835), moșia mănăstirii a fost acapărată cu forța de Mihail Boguș. Călugărițele, una cîte una au părăsit mănăstirea.
Mănăstirea și-a reluat activitatea abia peste 75 de ani, în 1921 la insistența episcopului de Hotin Visarion Puiu. Prima restaurare a bisericii „Sfînta Treime” a fost făcută în anul 1925. Între anii 1930-1935 aici a fost ridicată o școala de teologie.
În 1940 mănăstirea a fost închisă de autoritățile sovietice. Pînă în anii `90  ai secolului XX aici a funcţionat o casă de copii, apoi un sanatoriu pentru copiii. În 1992, după renovare, mănăstirea şi-a redeschis porţile pentru călugări, iar în 1999, la Rudi au revenit călugăriţele.
La moment, se prelungesc amplele lucrări de reconstruire a Bisericii, începute in 1992, ce se bazează doar pe puţinul sprijin al credincioşilor care vin la Sfintele Slujbe, şi nu s-a reuşit încă obţinerea unor fonduri adecvate pentru a grăbi lucrările, aflate încă într-un stadiu, departe de finisare.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu