luni, 17 iulie 2023

13.07.2023 Cehia BIOTICA

În procesul implementării proiectului Sprijinirea comunităților locale din Parcul ”Nistru de Jos” în rezolvarea problemei deșeurilor, în cadrul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare a Republicii Cehe, am organizat o vizită în teritoriu pentru a verifica situația în cele 5 primării beneficiare Tudora, Purcari, Răscăieți, Cioburciu și Talmaza din r. Ștefan Vodă unde au fost repartizate câte 2 seturi din 5 tomberoane pentru colectarea selectivă a deșeurilor și gunoiului și câte 10 tomberoane din plasă pentru colectarea sticlelor din plastic. Îngrădirea unor porțiuni din gunoiști pentru a putea depozita doar plasticul deja au fost confecționate în 3 localități și au mai rămas doar 2.
Am început să verificăm care este situația începând cu s. Tudora, r. Ștefan Vodă, iar ulterior ne-am dus mai departe spre s. Răscăieți, Cioburciu și Talmaza unde am văzut totul ce și cum, adică unde și cum au fost amplasate tomberoanele, cum se umplu și cu ce, care este atitudinea localnicilor etc. Deloc simplu dacă sincer. În detalii vom veni în alte postări sau emisiuni referitor la acest subiect. Totuși, lucrurile se pot mișca în direcția corectă chiar și în decurs de câteva luni de zile într-o localitate rurală și nu este nevoie de zeci de ani, doar că trebuie de muncit și mult, foarte mult de eplicat și evident de monitorizat și de intervenit în cazurile când lucrurile încep să meargă prost dacă sunt astfel de situații. Am împărțit și sacii mari de un metru pe un metru special pentru curățarea tomberoanelor de plastic. Urmează etapa cea mai responsabilă. Lunile următoare ne vor arăta în ce direcție mergem și ce trebuie de ajustat, schimbat, îmbunătățit etc
Cele mai bune situații sunt la licee și grădinițe. Acolo se selectează și se păstrează totul cel mai bine. Ulterior, avem situație foarte bună lângă primării, în centrul localității lângă magazine și baruri, lângă unele magazine sunt doar sticle de plastic, adică se sortează ideal exact așa cum am discutat din start și cum încercăm să promovăm conceptul nostru de amenajare și soluționare parțială a problemei deșeurilor în localitățile rurale din cadrul ariilor naturale protejate. La fel, situația este foarte bună și la baruri. Deci, în principiu totul merge cam în proporție de aproximativ 85% corect.
Așa a fost o mică verificare și discuții pe la 5 primării într-o zi. Evident că au fost mai multe activități. Este bine să cunoaștem că doar la telefon anumite subiecte nu le poți hotărâ pozitiv. Iar dacă trebuie să te deplasezi în teritoriu și faci sute de km cheltuielile nu sunt mici, mai ales dacă proiectele sunt mici practic le acoperi singurel. La noi în organizație este puțin mai simplu întrucât avem și donatori mai mari datorită cărora reușim să facem față situațiilor și să nu intrăm în minus. În cazul nostru este susținerea din partea SIDA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu