sâmbătă, 3 iulie 2021

ADA BIOTICA verificarea în teritoriu a activităților anterior implementate

02.06.2021

Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos”


Proiect susţinut de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare

Informaţie  generală despre proiect
Obiectivul proiectului: Asigurarea funcționalității pe termen lung a Zonei Ramsar ”Nistrul de Jos prin îmbunătățirea condițiilor pentru protecția acesteia, servicii ecosistemice îmbunătățite și contribuirea la atenuarea schimbărilor climatice.
Rezultatele preconizate ale proiectului:
Rezultat preconizat 1. Realizarea măsurilor de adaptare climatică pentru sistemele de aprovizionare cu apă în satele Zonei Ramsar ”Nistrul de Jos” asigurând accesul egal al femeilor și bărbaților și al grupurilor vulnerabile,
Rezultat preconizat 2. Consolidarea cadrului legal și instituțional pentru crearea parcului național”Nistrul de Jos”,
Rezultat preconizat 3. Dezvoltarea capacităților comunităților locale din regiunea Nistrului de Jos pentru adaptarea la schimbările climatice, conservarea naturii și managementul.

Rezultat preconizat 4. Management îmbunătăţit al Zonei Ramsar „Nistrul de Jos” prin evaluarea monetară a serviciilor ecosistemice, măsuri de conservare a biodiversităţii şi adaptare la schimbările climatice.selectate din Zona Ramsar ”Nistrul de Jos” prin împădurire pe ambele maluri ale Nistrului  Panoul informațional privind zonarea instalat în s. Grădinița din r. Căușeni așa cum au fost instalate în toate cele 13 localități din Zona Ramsar ”Nistruld e Jos” suplimentar celor 60 de borne de delimitare a zonării dintre zona A și B, inclusiv suplimentar la cele 13 panouri informative cu privire la rutele turistice din zonă. Mai urmează încă câteva panouri informative la intrările principale Palanca, Tudora, Ștefan Vodă, Răscăieți la intrarea din partea stângă a r. Nistru și la Cîrnățeni din partea or. Căușeni și finalizăm cu instalarea indicatoarelor.

La unul din vechile rezervoare din s. Copanca și așa în toată țara dragii mei.
Al doilea rezervor vechi din s. Copanca, r. Căușeni
Deja la a locul cu pricina. Acolo unde anul trecut am finalizat unul din cele mai mari rezervoare și anume 3 câte 100m3. În poze și filmulețe puteți să vedeți diferența dintre cele noi și cel vechi. Avem nevoie de astfel de lucrări în toată țara pentru a asigura un minim al calității apei potabile. Sper că pozele și filmulețele vor fi suficient de relevante pentru a înțelege situația reală.
Un an care a trecut și a funcționat foarte bine. Plecăm mai departe. Dar iată un vizitator. Se aud cu zecile de mii prin pădure.
Deja în s. Talmaza, rș Ștefan Vodă la punctul de vizualizare a naturii care în curând, sper în acestă lună să fie finalizat. Vedeți cum arată la moment. Chiar și când am venit noi, deși ploua încet și era zi de lucru oricum au venit în trecere și vizitatori care au auzit că se amenajează ceva. Întrebarea a fost dacă va fi cu plată și le-am spus că este o susținere din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare ca și aici în Republica Moldova oamenii să se poată odihni gratuit în cele mai frumoase locații de la noi din țară într-o arie naturală protejată. Este posibil. Dar să vedem doar câteva poze.
Sigur nu am reușit tot ce ne-am propus în agenda noastră dar mai mult din considerentul ploii care nu ne-a permis să ajungem cu transportul nostru în luncă pînă la Nistru unde am construit ecluza care a permis să umplem albia Nistrului Chior. Dar o să revenim altă dată. Iată că am ajuns și la unul din câteva turnuri și rezervoare pe care le-am construit în s. Talmaza și unde am hotărât 100% subiectul aprovizionării cu apă potabilă în localitate. Apropo. Întreprinderea municipală lucrează și obține venit anual, plătind și un salariu bun.
Încă un panou instalat chiar lângă primăria s. Cioburciu, r. Ștefan Vodă.
Ne mai oprim puțin lângă Nistru la ecluza care a fost renovată cu 6 ani în urmă a fost construit un pod și sau curățat peste 3 km distanță de canal din sistemul anti-viitură. Da. Da. Nu suntem verificați doar ce ține de un proiect dar și cele precedente și nu doar 6 ani. Așa, este bine să cunoașteți.
Mergem mai departe să vedem și alte realizări a colegilor. Suntem în s. Ermoclia la izvorul amenjat.
Încetișor înapoi spre casă. Sper că această postare să fie utilă pentru dvs pentru a înțelege mai bine ce facem, ce avem în teritoriu și cum putem asigura transparența activității noastre. Sănătate. Vă cuprind strâns, răcoros și cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu