luni, 12 aprilie 2021

Deplasare în teritoriu 10.04.2021

Deplasare în teritoriu pentru verificarea nivelului r. Nistru și a impactului acestuia asupra zonelor umede din Zona Umedă de Importanță Internațională Ramsar ”Nistrul de Jos”, în cadrul proiectului: ,,Studiu de impact social și de mediu al Complexului Hidroenergetic Nistrean”.

Studiul respectiv este absolut obligatoriu pentru a asigura o viziune, abordare și înțelegere unică a specialiștilor cheie a sectoarelor conexe cum ar fi biologie, hidrologie, economie etc pentru a obține o poziție comună în cadrul elaborării unor propuneri pentru îmbunătățirea stării r. Nistru, inclusiv îmbunătățirea argumentelor în cadrul negocierilor cu partea Ucraineană.

Locul de unde putem privi asupra unei porțiuni mari pe unde trece Nistrul Chior (Orb, Vechea albie a r. Nistru dintre localitățile Copanca, Grădinița r. Căușeni și s. Talmaza din r. Ștefan Vodă).
Este relevant pentru a putea înțelege cât de important este acest bazin acvatic asupra zonei respective, a biodiversității și protecției mediului. Legătura cu r. Nistru este principială și foarte importantă pentru a menține un echilibru hidrologic corect care aă asigure menținerea biodiversității.



Deja cunoaștem cu toții că se mai și taie puțin prin pădurile noastre indiferent dacă este arie naturală protejată.





Prima locație unde putem efectua măsurări, dar și vedea cu ochiul liber cum  apa care a intrat în Nistrul Chior (Orb) din r. Nistru vine din vale de la s. Talmaza spre s. Grădinița și ulterior se duce mai departe spre s. Copanca r. Căușeni.


Aici suntem la al doilea drum este Nistrul Chior în limitele localității Grădinița.
Desigur, toate îndiguirile și drumurile spre terenurile agricole care au fost construite ilegal constituie o mare problemă pentru asigurarea continuității normale a cursului unui bazin acvatic, iar în acest caz Nistrul Chior cu o distanță de aproximativ 42 km.










Nistrul Chior (Orb) de lîngă Rezervația Grădina Turcească, între s. Grădinița și Copanca r. Căușeni. 




Nistrul Chior (Orb) nemijlocit din centrul localității s. Talmaza (o îndiguire artificială ilegală). Apărută ulterior curățirii canalului din 2019.



Nistrul Chior de lîngă s. Talmaza.



Ecluza de la stația de pompare de lîngă r. Nistru din s. Talmaza.




Postul hidrologic din s. Talmaza, pe r. Nistru.






Punctul de vizualizare a naturii din s. Răscăieți, r. Ștefan Vodă, care a afost amenajat în 2020 în cadrul Proiectul ”Promovarea exemplelor de conlucrare strategică dintre principalii actori locali în soluționarea problemelor de mediu în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos””
implementat de Societatea Ecologică ”BIOTICA”
în cadrul Programului de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD

Perioada de implementare a proiectului: februarie 2020-februarie 2021.
Regiunea de implementare a proiectului: 13 localități din Zona Ramsar ”Nistrul de Jos” din raionale Ștefan-Vodă și Căușeni. 

Ne deplasăm spre Crocmaz și ulterior Tudora.

Iată așa de bine este amenajat parcul din centrul localității s. Palanca, r. Ștefan Vodă. Un exemplu pentru primăriile din Republica Moldova.






O discuție eficientă cu colegii noștri dela Parcul Național Nijnedenestrovschii Naționalii Parc pentru a înțelege mai bine poziția colegilor din Ucraina, dar și a afla situația reală de la ei în partea ce ține de impactul r. Nistru în luncă și multe alte aspecte ce ține de protecția mediului și a biodiversității din regiune, în special din cadrul ariei naturale protejate respective.













Podul din s. Palanca din luncă care face legătura r. Nistru cu lunca Parcului Național ”Nijnednestrovschiii Naționalii Parc” din Ucraina. Este important să cunoaștem de la ce nivel al r. Nistru se asigură inundarea luncii pentru a identifica cele mai bune soluții pentru a menține biodiversitatea și a veni cu activități corecte în acest sens.



A fost o zi foarte bună și am reușit să obținem o viziune mai clară a situației în teritoriu în timpul viiturii de primăvară așteptînd să facem peste câteva zile măsurările în timpul ridicării nivelului maximal al r. Nistru.
Astfe, vom cunoaște care este evoluția și efectele nivelului r. Nistru asupra florei și faunei și nu doar în situația când de la Hidrocentrala din Ucraina se deversează o cantitate de 750m3 pe secundă.
Desigur, multe ale elemente importante au fost discutate și urmează a fi analizate în cadrul deplasărilor ulterioare. 

Sănătate. Vă cuprind strâns, călduros și cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu