joi, 27 februarie 2020

Ședință importantă pentru ONG-uri și donatori la Ministerul Finanțelor

Ședință la Ministerul Finanțelor.
Îmi exprim satisfacția pentru aceia că în rezultatul organizării evenimentului ”Dialog Pro-business” din 17.12.2019, am primit răspuns oficial de la MADRM la una din propunerile noastre prin care am solicitat să se examineze și să fie inițiat un proces complex de ajustare a prevederilor actelor normative pentru a acorda dreptul de co-finanțare de și între fondurile de stat disponibile cum sunt (FNDR, FEN, AI, AEE etc) în special pentru agenții economici dar și pentru ONG-uri.
La fel, să fie posibiliă co-finanțarea cu donatorii externi.
Cu adevărat importantă a fost discuția în cadrul ședinței de la Ministerul Finanțalor din 27.02.2020, unde s-a recunoscut necesitatea  uniformizării formelor organizatorice ale fondurilor de finanțare, astfel încît să eficientizeze activitatea acestora.
O poziție fermă a Societății Ecologice BIOTICA a fost și este necsitatea includerii ONG-lor și sectorului privat în calitate de beneficiari ai tuturor finanțărilor.
Considerăm, că avînd o co-finanțare sigură garantată din partea statului de cel puțin 10% din respectivele fonduri, am putea atrage în țară proiecte importante în special în infrstructură.
Demult a apărut această necesitate, dar statul greu se adaptează la noile condiții și oportunități cu participarea diferitor actori cheie.
Evident că și donatorii externi își doresc această siguranță în relațiile de co-finanțare cu autoritățile din Republica Moldova.

A fost o ședință echilibrată și extrem de eficientă.
Consider că de prin 2007 nu am participat la o astfel de ședință.
Acum sperăm să nu să se limiteze doar la discuții, dar să se inițieze procesul de modificare a actelor normative privind fondurile disponibile în Republica Moldova pentru a oferi acces la finanțare mai multor categorii de subiecți care cu certitudine ar veni cu plus valoare la resursele disponibile.
Spre exemplu Societatea Ecologică BIOTICA ar putea atrage anual mai mult de un milion euro în țară pentru proiecte de infrastructură dacă am avea certitudinea garantării co-finanțării din partea statului.
Altfel, statul folosește disponibilităile proprii și acelea nu în cel mai eficient mod. Dar aceasta este subiectul unei alte discuții.
Procesul eficeintizării a fost lansat și urmează să avem rezultatele necesare începînd cu sfîrșitul acestui an sau cel tîrziu începînd cu 2021 (în acest sens avem nevoie de stabilitate guvernamentală și consecvență în activități din partea autorităților centrale).

Răspunsul de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului:


Informații suplimentare:
http://mf.gov.md/ro/content/ministerul-finan%C8%9Belor-organizat-o-%C8%99edin%C8%9B%C4%83-de-lucru-cu-reprezentan%C8%9Bii-domeniului-agricol-%C8%99i

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu