duminică, 22 noiembrie 2020

Plantări ADA BIOTICA noiembrie 2020

Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos”


Proiect susţinut de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare

Informaţie  generală despre proiect
Obiectivul proiectului: Asigurarea funcționalității pe termen lung a Zonei Ramsar ”Nistrul de Jos prin îmbunătățirea condițiilor pentru protecția acesteia, servicii ecosistemice îmbunătățite și contribuirea la atenuarea schimbărilor climatice.
Rezultatele preconizate ale proiectului:
Rezultat preconizat 1. Realizarea măsurilor de adaptare climatică pentru sistemele de aprovizionare cu apă în satele Zonei Ramsar ”Nistrul de Jos” asigurând accesul egal al femeilor și bărbaților și al grupurilor vulnerabile,
Rezultat preconizat 2. Consolidarea cadrului legal și instituțional pentru crearea parcului național”Nistrul de Jos”,
Rezultat preconizat 3. Dezvoltarea capacităților comunităților locale din regiunea Nistrului de Jos pentru adaptarea la schimbările climatice, conservarea naturii și managementul.
Rezultat preconizat 4. Management îmbunătăţit al Zonei Ramsar „Nistrul de Jos” prin evaluarea monetară a serviciilor ecosistemice, măsuri de conservare a biodiversităţii şi adaptare la schimbările climatice selectate din Zona Ramsar ”Nistrul de Jos” prin împădurire pe ambele maluri ale Nistrului



Efectuarea completărilor pe terenul de 18,5 ha din s. Popeasca, r Ștefan Vodă. Sunt necesare efectuarea completărilor din considerentul că am avut o vară cu arșiță și unii copăcei nu au reușit să treacă cu bine de această perioadă. Am plantat aproximativ 5 000 copăcei și urmează cam încă pe atâta. Nu considerați că este mult, este cam vre-o 3-5% din total și urmează cam tot atâta. Adică am avut pierrederi de aproximativ 12-15%. Considerăm că pentru așa un an greu este acceptabil. Sigur ne-am dorisă fi fost fără pierderi, dar realitatea este așa cum este, ar fi trebuit irigare, dar aceasta implică cheltuieli suplimentare care uneori depășesc cu mult valoarea însăși a puțieților dacă ne rezumăm doar la costuri.

Zilele de joi și vineri arată cam așa. 


Deci, cam așa la Popeasca:

Avem printre noi persoane cu experiență de peste 30 ani în domeniul plantărilor. Desigur, avem și câțiva voluntari viteji.


Sincer, pe deal cam bătea vântul și era tare friguț așa că trebuiea permanent să ne mișcăm și să dăm cu hîrlețele, sau din mânuțe și să tasăm în jurul copăceilor cu piciorușele. Heheheheh!!!! Da.  Altfel îngheți.






O mică pauză binemeritată și tare așteptată.


Și din nou la lucru. Au mai rămas vre-o 1500 de copăcei și pentru astăzi gata!


Deja în ziua de vineri completările în s. Cioburciu, r. Ștefan Vodă.
Aici planatăm mai puțin decât la Popeasca, cam vre-o 3500 copăcei. În acest sector din Cioburciu am avut pierderi mult mai mari decât în s. Popeasca și completările vor fi efectuate în câteva etape astfel încât să asigurăm diversitatea speciilor care trebuie să fie potrivit amenajamentului silvic (schemele de plantare și hărțile tehnologice). Plus că vrem să facem un model de plantație silvo-pastorală model și pentru orice altă localitate din țară care își dorește valorificarea pășunilor și îmbunătățirea esențială a acestora.


Împărțirea echipelor pe mici sectoare.



Cel mai greu este începutul până explici toate detaliile, ulterior deja lucrul se vede cum se face mai ușor și cu spor.



Mulțumesc tuturor pentru participare și dedicație.
A fost frig, tare greu, dar eficient și în final plăcut.
BRAVO!
Ce este bun nu se dă ușor. Heheheheh!!!! Da. Da. Așa este.
Am înghețat și tare am obosit, deși experiența plantărilor este mare iar în comparație cu alții enorm de mare, totuși de fiecare dată apar emoții și experiențe noi.
Nu Vă jenați să participați la astfel de evenimente, dar și să plantați singurei acolo unde considerați că este necesar. Succes!

Sănătate. Vă cuprind călduros și cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu