miercuri, 9 septembrie 2020

GEF SGP BIOTICA Punctul de vizualizare a naturii

 Proiectul ”Promovarea exemplelor de conlucrare strategică dintre principalii actori locali în soluționarea problemelor de mediu în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos””

implementat de Societatea Ecologică ”BIOTICA”
în cadrul Programului de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD

Perioada de implementare a proiectului: februarie 2020-februarie 2021.
Regiunea de implementare a proiectului: 13 localități din Zona Ramsar ”Nistrul de Jos” din raionale Ștefan-Vodă și Căușeni.
Obiectivul primar al proiectului este contribuirea la conservarea peisajului local prin implicarea principalilor actori în soluționarea problemelor locale.
Obiectiv 1. Contribuirea la conservarea peisajului local prin activități de împădurire și amenajare a unui punct de vizualizare a naturii în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos”
Obiectiv 2Creșterea gradului de conștientizare a actorilor locali prin implicarea acestora în activități practice.

În cadrul proiectului sunt planificate mai multe activități practice, una din ele este amenajarea unui punct de vizualizare a naturii în s. Răscăieți , r. Ștefan Vodă.
Se preconizează plantarea a cca. 4 ha în fâșiile de protecție a apelor de-a lungul Nistrului Chior în satele Talmaza (r. Ștefan-Vodă), Copanca și Grădinița (r. Căușeni) unde acestea lipsesc. Aceste fâșii sunt importante pentru mediu și pentru populația locală și trebuie să existe în conformitate cu legislația în vigoare.

Totodată se planifică identificarea și amenajarea unui punct de vizualizare a naturii în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos” ca unul model pentru a fi replicat și pentru a putea fi folosit în cadrul rutelor turistice și promovarea turismului în regiune.

În perioada martie-aprilie se propune organizarea concursului  “Cea mai verde, salubră și amenajată localitate” printre cele 13 localități din Zona Ramsar ”Nistrul de Jos”.  Va fi creată o comisie cu participarea experților din raion pentru desemnarea câștigătorilor la sfârșit de aprilie. Pentru localitatea învingătoare în perioada imediat următoare se planifică realizarea  sistemului de încălzire a apei în grădinița din localitate. Pentru localitatea ce va ocupa locul II se planifică achiziționarea  tomberoanelor  pentru colectarea separată a deșeurilor. Pentru localitatea ce va ocupa locul III se planifică achiziționarea  a 4 butoaie pentru colectarea apei pluviale pentru irigarea terenului aferent incintei  primăriei sau grădiniței din localitate.

În perioada august-octombrie în cadrul proiectului se planifică desfășurarea concursului ”Râu curat de la sat la sat” pentru 13 localitățile din Zona Ramsar. Va fi creată o comisie cu participarea experților din raion pentru desemnarea câștigătorilor. Pentru localitatea învingătoare în perioada imediat următoare se planifică înlocuirea becurilor electrice de tip vechi cu cele de tip led la o instituție bugetară din localitate. Pentru localitatea ce va ocupa locul II se planifică achiziționarea de plase pentru captarea gunoiului din râulețele mici, iar pentru localitatea ce va ocupa locul III se planifică elaborarea setului de panouri informative privind protecția mediului.
Tot în cadrul proiectului se planifică organizarea a 2 seminare de informare și elaborarea materialelor informative pentru populația locală în domeniul protecției mediului.

Sperăm că populația locală va fi receptivă și se va implica activ în concursurile ce urmează a fi anunțate, mai ales că aceste activități vor contribui la îmbunătățirea aspectului localităților și stării râulețelor mici. 

Terenurile care sunt selectate la propunerea administrației publice locale și a liderilor locali pentru a fi plantate în acest an în s. Talmaza, r. Ștefan Vodă, pe malurile Nistrului Chior (albia veche a r. Nistru).

Continuă procesul de amenajare a punctului de vizualizare a naturii din s. Răscăieți, r Ștefan Vodă. Acum s-a finalizeat procesul de instalare a balustradei de protecție (în special este importantă pentru copii),a urnelor, scaunelor, meselor și parcărilor pentru biciclete, acum urmează de vopsit mesele și scaunele și să se aducă celelalte mese și scaune deja pregătite.
Da, da a mai fost ceva făcut suplimentar celor ce au fost planificate și anume locul de coborâre pentru persoanele cu disabilități și eventual bicicliști.

Totul este în lucru. La final vom avea o lucrare de care ne vom mândri nu doar cei din Zona Ramsar ”Nistrul de Jos” dar din toată țara.

De astfel de locuri bine amenajate pentru om, avem nevoie în toate locurile frumoase din țară.

Noi suntem adepții activităților și obținerii rezultatelor pe care ni le dorim.

Anume din acest considerent, veți auzi destul de puțin despre noi, dar dacă veți dori să aflați mai multe veți vedea mai multe pagini web și facebook în trei limbi care vin cu informații și rezultate unice în această parte a Europei.

http://bioticamoldova.org

lower-dniester.org

https://www.facebook.com/Societatea-Ecologic%C4%83-Biotica-645410002298630

https://www.facebook.com/nistruldejos

Deci, Vă îndemnăm să munciți indiferent de rezultatele intermediare, pe parcurs lucrurile cât de dificile ar fi se corectează.

Vă dorim succes în activități și rezultate frumoase cât mai multe.


























Lucrările de amenajare continuă.
Va fi primul loc (punct de vizualizare a naturii) amenjat din Republica Moldova, sperăm corespunzător. 
Sănătate. Vă cuprind cu drag!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu