luni, 24 iunie 2019

ADA Biotica tur info


Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos”

Proiect susţinut de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare

Informaţie  generală despre proiect
Obiectivul proiectului: Asigurarea funcționalității pe termen lung a Zonei Ramsar ”Nistrul de Jos prin îmbunătățirea condițiilor pentru protecția acesteia, servicii ecosistemice îmbunătățite și contribuirea la atenuarea schimbărilor climatice.
Rezultatele preconizate ale proiectului:
Rezultat preconizat 1. Realizarea măsurilor de adaptare climatică pentru sistemele de aprovizionare cu apă în satele Zonei Ramsar ”Nistrul de Jos” asigurând accesul egal al femeilor și bărbaților și al grupurilor vulnerabile,
Rezultat preconizat 2. Consolidarea cadrului legal și instituțional pentru crearea parcului național”Nistrul de Jos”,
Rezultat preconizat 3. Dezvoltarea capacităților comunităților locale din regiunea Nistrului de Jos pentru adaptarea la schimbările climatice, conservarea naturii și managementul.
Rezultat preconizat 4. Management îmbunătăţit al Zonei Ramsar „Nistrul de Jos” prin evaluarea monetară a serviciilor ecosistemice, măsuri de conservare a biodiversităţii şi adaptare la schimbările climatice.
Rezultat preconizat 5. Reconstrucția unor arii selectate din Zona Ramsar ”Nistrul de Jos” prin împădurire pe ambele maluri ale Nistrului


AGENDA

22 iunie 2019

07:00
Pornirea grupului de participanți din Chișinău, Palatul Național ”N. Sulac”                                          
9:00–9:30
Vizitare sat medieval Copanca,
scurt popas Nistrul Orb
10:00–10:30
Vizitarea s. Leuntea,
scurt popas Nistrul Orb
10:45–11:30
Vizita vinărie „Leuntea-Vin”, s. Grădinița
11:45–12:30
Vizitarea sat medieval Talmaza,
Prezentarea ariei protejate Grădina Turcească,
Panorama Nistrului de Orb
13:00–13:20
Vizitarea Pârcălăbiei medievale Cioburciu,
Scurt popas în parcul central,
Plaja r. Nistru
13:30–14:30
Agropensiune „Pavel Țaranu”, s. Cioburciu,
Prânz
15:00 – 16:00
Vizitarea satului medieval Răscăieţi:
Muzeul ţinutului natal,
Scurt popas la r. Nistru lângă înălțimea Lomakin
16:30–17:00
Vizitarea satului medieval Olănești;
Plajă r. Nistru;
Portul Olănești
17:30 – 18:00
Vizitarea satului medieval Crocmaz,
Muzeul de istorie locală
18:15 – 19:30
Vizitarea satului medieval Tudora:
Master class de meşteşuguri în Muzeul local,
Cina
19:30 – 21:00
Deplasare spre Chișinău




















COMUNICAT DE PRESĂ
despre turul informativ în Zona Ramsar „NISTRUL DE JOS”

La 22.06.2019 a avut loc un tur informativ în una dintre cele mai pitorești (și necunoscute!) destinații ecoturistice din Republica Moldova.  La activitate sunt așteptați să participereprezentanții mass-media și operatorii de turism. ,
Evenimentul are loc în cadrul proiectului Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”, finanțat de Agenția Austriacă de dezvoltare, din fondul programului Austriac de Dezvoltare și Cooperare.
Programul zilei include vizite la următoarele obiective turistice:
·         ”Grădina turcească”, una dintre cele mai vechi zone protejate din Europa; 
·         Valul lui Traian, în satul Copanca, extrema de Est a sistemului de protecție antic al Imperiului Roman; 
·         Una dintre cele mai vechi vinării din Basarabia – s. Leuntea și prima colonie de austrieci de la noi;
·         Vetre medievale și sate ospitaliere la o margine de țară – satele Copanca, Talmaza; Cioburciu, Răscăieți, Purcari, Olănești, Crocmaz, Tudora;
·         Locurile până unde a ajuns expediția militară a regelui persan Darius;
·         Zone Naturale și Nistrul în toată splendoarea sa;
·         Baștina unor personalități celebre și oameni deschiși pentru colaborare.

Echipa de implementare a Proiectului (SE BIOTICA și AO EcoContact) vine în susținerea creării Ariei Naturale Protejate de Stat - Parcului Naţional „Nistrul de Jos”, sporind interesul:
·         Turoperatorilor, pentru o nouă destinație ecoturistică națională,
·         Ziariștilor, pentru valoarea naturală și istorică concentrată în sud-estul țării,
·         Populației locale, pentru oportunitățile de dezvoltare în zonele rurale.

Zona Ramsar „Nistrul de Jos” a fost recunoscută oficial în 2003, drept zonă umedă de importanţă internaţională a Convenţiei Ramsar (Zonă Ramsar). Aceasta este amplasată în partea de sud-est a Republicii Moldova, preponderent pe teritoriul raioanelor Căuşeni şi Ştefan-Vodă şi, parţial, Slobozia de pe malul stâng al râului Nistru. Zona Ramsar „Nistrul de Jos” este unică din perspectiva diversităţii de plante şi animale pe care aceasta o oferă. Mai mult, conservarea biodiversităţii şi a resurselor acvatice în zonă, contribuie la menţinerea echilibrului ecosistemelor la nivel naţional.
Pe parcursul anilor 2012-2017, SE ”BIOTICA” a implementat proiectele “Îmbunătăţirea managementului resurselor acvatice şi protecţia ecosistemelor priacvatice în Zona Ramsar „Nistrul de Jos” și „Activităţi de asigurare a durabilităţii pentru ecosistemele priacvatice în Zona Ramsar "Nistrul de Jos” finanțat de Agenția Austriacă de Dezvoltare, din fondul programului Austriac de Dezvoltare și Cooperare. În cadrul proiectului au fost realizate lucrări de renovare a infrastructurii de aprovizionare cu apă, precum şi pentru restabilirea echilibrului ecosistemului local.
Drept urmare, proiectul Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar „Nistrul de Jos” vine să asigure o continuitate a activităţilor realizate şi funcţionalitatea pe termen lung a Zonei,prin îmbunătăţirea condiţiilor de protecţie, măsurilor de adaptare şi rezilienţă la schimbările climatice a populaţiei din zonă.
Proiectul are cca. 8200 beneficiari direcţi (dintre care 4293 femei, 99 persoane social vulnerabile şi 378 reprezentanți ai autorităţilor la nivel local şi central) șiacoperă 13 comunităţi din Zona Ramsar „Nistrul de Jos”:
Plop–Știubei, Cârnățeni, Copanca, Grădinița, Popeasca, Talmaza, Cioburciu, Răscăieți, Olănești, Purcari, Crocmaz, Tudora, Palanca.
Scopul proiectului este de a sprijini crearea Parcului Naţional „Nistrul de Jos” şi implicit să sporească nivelul de interes al populaţiei privind posibilitățile de dezvoltare din zonă. De asemenea, în cadrul proiectul locuitorii a 5 sate din zonă vor beneficia de lucrări de îmbunătățire a sistemelor de aprovizionare cu apă, iar fâșii de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi împădurite. Spre finalul implementării proiectului, locuitorii din regiune vor fi conştienţi despre importanţa conservării biodiversităţii, dar şi vor putea beneficia de oportunităţile economice (eco-turism, agricultură ecologică, business), pe care le oferă Zona Ramsar „Nistrul de Jos”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu