luni, 1 august 2016

APIT_iniţiere dosar UNESCO_2016

Informare cu privire la iniţierea neocierilor pentru elaborarea dosarului pentru includerea în patrimoniul UNESCO a complexelor vitivinicole Cricova, Mileştii Mici şi Pivniţele Brăneşti.

Şedinţa a avut loc la Ministerul Culturii (29.07.2016)

http://cricova.md/
http://www.milestii-mici.md/
http://branesti.md/

La iniţiativa APIT a fost convocată şedinţa pentru a clarifica disponibilitatea subiecţilor de a susţine respectivul proces complex de elaborare a dosarului pentru includerea în patrimoniul UNESCO.

La şedinţă au participat Viceministrul culturii Gheorghe Postică, Sergius Ciocanu (şeful direcţiei patrimoniu cultural), reprezentanţii de la Cricova şi Pivniţele Brăneşti.

Dl POSTICĂ a prezentat o informaţie generală relevantă privind conţinutul unui dosar pentru includerea unui obiect în patrimoniul UNESCO.
A fost specificată dificultatea determinării valorii de unicat pe plan mondial şi alte informaţii importante.
Am fost informaţi despre vizita în curînd (august 2016) a reprezentantului ICOMOS.

A fost decisă unanim iniţierea procesului de studiere a ghidului UNESCO pentru a cunoaşte procedura şi detaliile necesare de a fi incluse în dosar de către toţi subiecţii implicaţi în respectivul proces.

A fost precizată necesitatea identificării unui expert internaţional care a participat la elaborarea unor dosare UNESCO pentru a primi o consultanţă adecvată complexităţii proiectului şi a evita comiterea unor greşeli care poate pune sub pericol întreg conceptul.

În curînd urmează să fie identificat şi grupul de experţi naţionali care să muncească la componentele necesare pentru formarea dosarului (istorie, arheologie, geologie, turism etc.)

Urmrează la etapa iniţială să avem o viziune comună a tuturor subiecţilor implicaţi în elaborarea dosarului privind elementele componente ale dosarului.

Dl Sergius Ciocanu a precizat necesitatea respectării procedurii interne (naţionale) pentru a proteja la nivel naţional obectul dosarului pentru a evita la o etapă ulterioară tergiversare procesului de definitivare şi depunere a dosarului. Nu este posibilă obţinerea unei protecţii UNESCO pînă la finalizarea tuturor procedurilor interne, întrucît aceasta demonstrează neseriozitatea statului privind subiectul respectiv.

A fost precizată necesitatea elaborării planurilor de management necesare pentru formarea dosarului, cum statul va proteja componentul de excepţie (valoarea) şi alte elemente importante pentru reprezentanţii participanţi la şedinţă.

A fost decisă oportunitatea divizării elaborării dosarului pe etape pentru a identifica mai uşor costurile şi modalitatea co-finanţării lucrărilor necesare.

APIT consideră iniţierea acestui proces unul extrem de important pentru domeniul turismului Republicii Moldova.
APIT va asigura continuitatea procesului indiferent de guvernare.
Considerăm că la etapa actuală avem la Ministerul Culturii acele persoane care au suficientă experienţă pentru a promova corect acest concept.
Este şi susţinerea integrală de principiu a Agenţiei Turismului şi Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu