Proiectul ”Promovarea exemplelor de conlucrare strategică dintre principalii actori locali în soluționarea problemelor de mediu în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos””
implementat de Societatea Ecologică ”BIOTICA”
în cadrul Programului de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD
Perioada de implementare a proiectului: februarie 2020-februarie 2021.
Regiunea de implementare a proiectului: 13 localități din Zona Ramsar ”Nistrul de Jos” din raionale Ștefan-Vodă și Căușeni.
Obiectivul primar al proiectului este contribuirea la conservarea peisajului local prin implicarea principalilor actori în soluționarea problemelor locale.
Obiectiv 1. Contribuirea la conservarea peisajului local prin activități de împădurire și amenajare a unui punct de vizualizare a naturii în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos”
Obiectiv 2. Creșterea gradului de conștientizare a actorilor locali prin implicarea acestora în activități practice.
În cadrul proiectului sunt planificate mai multe activități practice, una din ele este amenajarea unui punct de vizualizare a naturii în s. Răscăieți , r. Ștefan Vodă.
Se preconizează plantarea a cca. 4 ha în fâșiile de protecție a apelor de-a lungul Nistrului Chior în satele Talmaza (r. Ștefan-Vodă), Copanca și Grădinița (r. Căușeni) unde acestea lipsesc. Aceste fâșii sunt importante pentru mediu și pentru populația locală și trebuie să existe în conformitate cu legislația în vigoare.
Au fost efectuate deja plantările în s. Copanca, r. Căușeni, iar acum s-a finalizat plantarea celui de-al doilea și respectiv se inițiază plantarea celui de-al treilea sector de teren din s. Talmaza, r. Ștefan Vodă. Mai avem puțin și finalizăm totul în acest proiect cu activități de plantare a fîșiilor forestiere de protecție a Nistrului Chior (Orb) - albia veche a r. Nistru.
Din micile filmulețe se poate de aflat multe informații interesante.
După vizitarea celor două primării și agenți economici, semnarea documentelor respective și clarificarea ultimilor subiecte pentru acest an am revenit înapoi la plantare. Astfel, am reușit să plantez și eu foarte modest și mai departe spre altă ședință în altă primărie.
Timpul foarte bun pentru a planta. În special ținând cont cât de mult este necesar pe tot teritoriul acestei țărișoare.
Mulți agricultori trag brazda nemijlocit pînă la marginile bazinelor acvatice sau chiar până în mijlocul drumurilor de-a lungul terenurilor agricole. Aceasta este realitatea, iar plantarea fâșiilor forestiere de protecție o lasă în seama altora, autorităților publice sau voluntarilor. Mda...
Sperăm că și localnicii vor înțelege cât de important sunt aceste plantări pentru viitorul lor și a localității.
Băieții fac poze. Să se știe că am fost direct implicați în procesul plantărilor.
O zi foarte reușită.
Sănătate. Vă cuprind strâns, călduros și cu drag!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu