Deplasare în teritoriu pentru verificarea nivelului r. Nistru și a impactului acestuia asupra zonelor umede din Zona Umedă de Importanță Internațională Ramsar ”Nistrul de Jos”, în cadrul proiectului: ,,Studiu de impact social și de mediu al Complexului Hidroenergetic Nistrean” finanțat de Ambasada Suediei în Republica Moldova și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în parteneriat cu Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului.
O cercetare suplimentară pentru a doua oară în aceleași locații pentru a determina nivelul r. Nistru și a impactului acestuia.
Gata. Aici am constatat că nivelul Nistrului Chior este în creștere comparativ cu ziua de sâmbătă pe diferite porțiuni ale localității Grădinița la nivel diferit de la 25 la 45 cm (mai mult).
Plecăm la Talmaza, r. Ștefan Vodă.
La Talmaza, r. Ștefan Vodă nivelul Nistrului Chior deja descrește, dar încă curge puternic în sus spre s. Grădinița (comparativ cu sâmbăta trecută a crescut nivelul cu aproximativ 45 cm).
Fîșia forestieră plantată în această toamnă pe unul din cele 3 sectoare din s. Talmaza (așa trecuie să fie o fâșie forestieră a unui bazin acvatic în această țară (cu susținerea GEF SGP în cadrul proiectului ”Promovarea exemplelor de conlucrare strategică dintre principalii actori locali în soluționarea problemelor de mediu în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos””).
URA! Avem o primăvară foarte bună pentru copăceii și arbuștii plantați în toamnă și în această primăvară!
Continuăm activitățile verificării nivelului apei în toate locațiile exact așa cum a fost planificat.
Trebuie să fim pregătiți în aspect practic în negocieri cu partea Ucraineană.
NATURA REÎNVIE!!!
Deja am ajuns la Talmaza. Verificările și măsurările continuă.
Mie mi se pare foarte frumos!
Un filmuleț cu ceva mai puțin plăcut. Avem de toate.
Hai și ceva frumos!
De fapt, cam prin toate localitățile prin care trecem am reușit să implementăm câteva lucrări de infrastructură îmbunătățind esențial calitatea serviciilor prestate în mediul rural. Noi suntem mândri de rezultatele pe care le-am obținut pentru zecile de mii de beneficiari și înțelegem cât de mult este necesar de făcut în continuare pentru a menține și îmbunătăți rezultatele pe viitor.
Rezeroarele din s. Cioburciu , r. Ștefan Vodă (câte 23 m3 fiecare) în cadrul implementării proiectului: Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos”, susţinut de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare
Deja la podul de la Răscăieți, r. Ștefan Vodă.
Discuții cu experții și colegii noștri din partea stângă a r. Nistru. Avem același interes comun și anume protecția r. Nistru și a mediului.
Câteva poze de la boiștea din partea stângă a r. Nistru construită de S.E. BIOTICA cu susținerea Agenției Austriece pentru Dezvoltare. Țările vecine nu se pot lăuda cu așa ceva.
Dar să vedem situația reală, dacă a intrat apa și respectiv dacă peștele poate depune icre.
Boiștea este compusă din două ecluze care se află depărtare una de alta aproximativ 1,5 km pe insula Turunciuc, lângă s. Glinoe. Este un succes pentru Republica Moldova care trebuie replicat nu doar pe teritoriul țării dar și peste hotare fiind printre foarte puține țări care au reușit o astfel de lucrare.
O oprire micuță la malul Nistrului în s. Crocmaz.
Am mai menționat. Avem de toate.
Foarte relevant.
Nu o să ghiciți unde am ajuns!
Da, se află pe același teritoriu cu vinăria din s. Tudora și anume următoarea stație meteorologică.
Am ajuns la Palanca!!!
Ne ducem mai departe să trecem vama și să vedem care este situația cu nivelul apei sub pod. Podul care de pe traseul internațional care de fapt leagă cea mai mare parte a luncii cu r. Nistru.
Urmează în curând să plasez și cîteva poze de sub pod, dar telefonul s-a descărcat complet și aștept poze de la colegi.
Iată ați reușit să vedeți o zi de muncă de-a noastră. Dar cel mai important ați reușit să vedeți o activitate extrem de importantă desfășurată în cadrul proiectului ,,Studiu de impact social și de mediu al Complexului Hidroenergetic Nistrean” finanțat de Ambasada Suediei în Republica Moldova și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în parteneriat cu Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului.
Rezultatele evaluării și informațiilor obținute în cadrul respectivelor deplasări, care se fac pentru prima dată în Republica Moldova într-o astfel de componență și abordare, urmează să ne îmbunătățească informațiile și viziunea diferitor actori cheie participanți la negocierile cu Ucraina, ceea ce este extrem de important pentru milioane de oameni, nu doar din Republica Moldova.
Sănătate. Vă cuprind strâns, călduros și cu drag!
Felicitări pentru realizarea cu succes a acestei activități complexe și extrem de importanre pentru Studiul de impact social și de mediu al CHEN.
RăspundețiȘtergereMulțumesc tuturor pentru participare și colaborare.
Un cordial mulțumesc pentru Gabriel pentru implicare și dedicație.
Sănătate tuturor.