sâmbătă, 14 noiembrie 2020

GEF SGP BIOTICA plantări 2020

 Proiectul ”Promovarea exemplelor de conlucrare strategică dintre principalii actori locali în soluționarea problemelor de mediu în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos””

implementat de Societatea Ecologică ”BIOTICA”
în cadrul Programului de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD

Perioada de implementare a proiectului: februarie 2020-februarie 2021.
Regiunea de implementare a proiectului: 13 localități din Zona Ramsar ”Nistrul de Jos” din raionale Ștefan-Vodă și Căușeni.
Obiectivul primar al proiectului este contribuirea la conservarea peisajului local prin implicarea principalilor actori în soluționarea problemelor locale.
Obiectiv 1. Contribuirea la conservarea peisajului local prin activități de împădurire și amenajare a unui punct de vizualizare a naturii în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos”
Obiectiv 2Creșterea gradului de conștientizare a actorilor locali prin implicarea acestora în activități practice.

În cadrul proiectului sunt planificate mai multe activități practice, una din ele este amenajarea unui punct de vizualizare a naturii în s. Răscăieți , r. Ștefan Vodă.
Se preconizează plantarea a cca. 4 ha în fâșiile de protecție a apelor de-a lungul Nistrului Chior în satele Talmaza (r. Ștefan-Vodă), Copanca și Grădinița (r. Căușeni) unde acestea lipsesc. Aceste fâșii sunt importante pentru mediu și pentru populația locală și trebuie să existe în conformitate cu legislația în vigoare.

Totodată se planifică identificarea și amenajarea unui punct de vizualizare a naturii în Zona Ramsar ”Nistrul de Jos” ca unul model pentru a fi replicat și pentru a putea fi folosit în cadrul rutelor turistice și promovarea turismului în regiune.

În perioada martie-aprilie a fost organizat concursul  “Cea mai verde, salubră și amenajată localitate” printre cele 13 localități din Zona Ramsar ”Nistrul de Jos”.  A fost creată o comisie cu participarea experților din raion pentru desemnarea câștigătorilor la sfârșit de aprilie. Primul loc a fost ocupat de s. Palanca care a primit  sistem de încălzire a apei a casei de cultură din localitate. s. Cîrnățeni , r. Căușeni a ocupat locul II pentru care sau achiziționat  tomberoane  pentru colectarea separată a deșeurilor. Pentru localitatea Purcari ce a  ocupat locul III se sau achiziționat 4 butoaie pentru colectarea apei pluviale pentru irigarea terenului aferent incintei  primăriei sau grădiniței din localitate.

În perioada august-octombrie în cadrul proiectului sa desfășurat concursul ”Râu curat de la sat la sat” pentru 13 localitățile din Zona Ramsar. Primul loc a ocupat s. Răscăieți unde au fost nlocuite becurile electrice de tip vechi cu cele de tip led la o instituție bugetară din localitate (primăria și parțial în grădiniță). S Copanca locul II se planifică achiziționarea de plase pentru captarea gunoiului din râulețele mici, iar pentru localitatea Palanca locul III se planifică elaborarea setului de panouri informative privind protecția mediului.
Aici terenurile planificate pentru plantare din s. Talmaza.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu