Idei, opinii, propuneri, sugestii care să fie exprimate în limita posibilităților, pentru a schimba în bine orice este susceptibil acestei schimbări. Tot timpul a existat loc pentru mai bine. Poate acest loc este rezervat pentru noi?
marți, 7 mai 2024
12.04.2024 BIOTICA s. Cioburciu
Plantarea făcută de elevii gimnaziului din localitate cu susținerea primăriei.
Bravo profesorilor și copiilor.
Iată ce s-a primit, chiar dacă am ajuns cu întârziere.
Fiecare poate veni cu un mic aport pozitiv.
10.04.2024 BIOTICA ADA Tudora
Cîte ceva despre proiect:Îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, dezvoltarea capacităților și restaurarea habitatelor
Finanțator: Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare din fondul Programului Austriac de Dezvoltare și Cooperare
Parteneri de implementare: AO SE BIOTICA, AO EcoContact
Termenul de implementare: 2023-2027
Regiunile țintă ale proiectului: Parcul național ”Orhei”, Parcul național ”Nistrul de Jos”, Rezervația naturii ”Codrii”
Beneficiari: cca. 14.200 de beneficiari, inclusiv 4.000 de beneficiari direcți din mediul rural (inclusiv 7.500 de femei) cu acces la servicii sociale bune și 200 de reprezentanți ai autorităților centrale, locale, administrațiile ariilor protejate.
Scopul proiectului: Îmbunătățirea eficacității ariilor protejate cu scopul reducerii pierderii biodiversității și atingerea rezultatelor de conservare prin modele inovatoare de guvernanță și practici durabile de gestionare.
Rezultatele așteptate ale proiectului:
1. Suport legal, fiscal și informațional pentru integrarea serviciilor ecosistemice la nivel național și local este furnizat;
2. Capacitatea ecologică a peisajelor din Rezervația naturală ”Codrii” și Parcurile Naționale ”Orhei” și ”Nistrul de Jos” îmbunătățită, și furnizarea de servicii ecosistemice crescută, oferind habitate sănătoase pentru specii și un mediu sănătos pentru comunitățile locale.
3. Capacitatea îmbunătățită a administrațiilor ariilor protejate pentru un management eficace
4. Reziliența crescută a comunităților locale și capacitățile îmbunătățite ale părților interesate, inclusiv bărbați, femei și grupuri vulnerabile în gestionarea ariilor protejate;
5. Rolul femeilor în managementul ariilor protejate și diversificarea economică în zonele rurale este consolidat.
O mică descifrare a unui rezultat (2):
Vor fi elaborate 3 rapoarte privind starea mediului cu aplicarea metodologiilor aprobate la nivel internațional pentru Rezervația naturală ”Codrii”, Parcul național ”Orhei”, Parcul național ”Nistrul de Jos” care vor include o evaluare a stării ariilor protejate, precum și o listă de terenuri ce necesită a fi restabilite;
- 40 h vor fi împădurite in baza rapoartelor de mediu în colaborare cu administrațiile ariilor protejate;
- alte cel puțin 13 măsuri de restabilire în natură vor fi realizate (exemple: restabilirea bazinelor acvatice, izvoarelor, porțiuni ale râurilor, măsuri de prevenire a viiturilor, etc)
- activități de repopulare a 6 specii rare de plante în baza studiilor efectuate în comun cu specialiștii din domeniu și administrațiile ariilor protejate;
- instalarea cuiburilor artificiale pentru 4 specii de păsări rare pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale acestora;
Încă o mică descifrare a rezultatului (4):
un program de dezvoltare a capacităților în baza analizei necesităților ale părților interesate va fi elaborat;
- 3 vizite de studii peste hotare vor fi organizate pentru reprezentanții administrațiilor ariilor protejate, autorități publice locale și centrale, etc,;
- un workshop regional combinat cu o vizită de studiu vor fi organizate de o entitate de peste hotare care urmează a fi selectată;
- vizite interne de schimb de experiență, tururi informaționale și instruiri vor fi organizate în ariile protejate;
- lista măsurilor de îmbunătățire a infrastructurii sociale în comunitățile din parcurile naționale va fi elaborată în baza analizei strategiilor locale de dezvoltare, sondaje, discuții cu autorități publice locale, etc.;
- cel puțin 8 intervenții vor fi selectate împreună cu comunitățile locale și realizate în domeniul aprovizionării cu apă, managementul deșeurilor, activități de eficientă energetică, etc.;
- campanii de informare pe diferită tematică vor fi organizate în baza strategiei de comunicare elaborată în baza sondajului de opinie.
Una din activitățile de infrastructură care este efectuată în 2024.
Turnul care-l schimbăm în s. Tudora, r. Ștefan Vodă (care trebuia demult schimbat și curgea aducând prejudicii esențiale bugetului localității și fiecărui beneficiar). Despre calitatea apei din fostul turn de apă ținând cont de pozele pe care le vedem și vedeouri cred că este clar.
10.04.2024 BIOTICA GEF SGP
În vizită la dl Ion Gurschi, să vedem care este situația la moment.
Potrivit proiectului GEF SGP ” Contribuție la conservarea ecosistemelor și a speciilor de mamifere din Parcul Național Nistru de Jos”, pregătim 5 hrănitoare pentru cervide care vrem să le amplasăm în următorul mod: nr. 1 Grădina Turcească, 2 În Lunca Talmazei si 3 Grădinița (lângă copacul multisecular din vale de lângă fântâna medieval) 4 la Răscăieți și 5 Purcari. Dacă amplasăm hrănitoarele (iesle) în așa mod considerăm că vom reuși să avem acoperite mai multe aspecte importante și anume prioritar ar fi hrănirea căprioarelor acolo unde avem suprafețe mari de pădure, dar și sunt în apropierea rutelor turistice și a punctelor de vizualizare a naturii amenajate în teritoriu.
Așteptăm să le vedem finalizate că arată foarte frumos. Evident și foarte utile pentru scopul pentru care sunt făcute.
10.04.2024 s. Copanca, r. Căușeni
Discuții cu grupul local din s. Copanca, r. Căușeni.
Aceste întruniri sunt extrem de importante pentru identificarea priorităților localității, dar și mai important înțelegerea locului în cadrul Parcului național ”Nistrul de Jos” și cum împreună am putea hotărâ multe întrebări mult mai eficient.
Din considerentul că a trecut ceva timp de la ultimele întruniri, am recapitulat puțin ce s-a reușit și am precizat ce activități vom întreprinde în localitate și ce ne-am dori să se discute și cum să se acționeze la nivel local așa încât să putem ajuta mai mult cu ceia ce este necesar.
Activitățile de consultare și informare le facem în cadrul susținerii instituționale din partea Suediei.
Discuțiile cu cetățenii vizează și subiecte din proiectul “Natura 2000 în Moldova: Promovarea abordării europene a conservării naturii în Moldova” și “Sprijinul Ceh pentru un management mai bun al ariilor protejate din Moldova”, desfășurate de Societatea Ecologică BIOTICA împreună cu Arnika, cu susținerea Agenției de dezvoltare a Cehiei în cadrul programului TRANSITION și a UNDP.
După caz precizăm importanța activismului local și examinarea oportunității inițierii procesului creării cooperativelor enegetice.
10.04.2024 s. Grădinița
În drum spre s. Copanca.
s. Grădinița, r. Căușeni, punctul de vizualizare a naturii (belvedere) amenajat cu susținerea Suediei. Ulterior a fost organizată o activitate de voluntariat de plantare a arborilor, arbuștilor și florilor. În câțiva ani va fi o locație de poveste. A fost și vandalizat și ulterior l-am reparat. Ne dorim o implicare mai frumoasă din partea membrilor localității așa încât să reușim să tranformăm localitatea într-o destinație turistică (modestă dar sigur atractivă și interesantă). Ce este mai interesant urmează.
05.04.2024 BIOTICA Arnika
Activitatea de salubrizare atât de necesară în s. Tudora, r. Ștefan Vodă cu plantarea unei fâșii de protecție de câteva rânduri de copaci în jurul gunoiștii.
La fel, gunoiștea va fi îngrădită cu plasă astfel ca să preântîmpinăm dispersarea pe dealuri a sacoșelor și sticlelor din plastic și nu doar.
Spațiul din cadrul gunoiștii unde se colectează doar plastic. Cel puțin așa ar trebui să fie.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)