miercuri, 31 octombrie 2018

ADA Popeasca pregătiri

Societatea Ecologică "BIOTICA"  în parteneriat cu EcoContact, cu suportul financiar al Programului de Cooperare Austriacă  lansează proiectul „Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar „Nistrul de Jos” (2017-2021)”. Proiectul are drept scop să asigure funcţionalitatea pe termen lung a Zonei Ramsar „Nistrul de Jos” prin îmbunătăţirea condiţiilor de protecţie, măsurilor de adaptare şi rezilienţă la schimbările climatice a populaţiei din zonă. Deasemenea, proiectul vine în susiţinerea creării Parcului Naţional „Nistrul de Jos” şi valorificarea potenţialului turistic al acestuia.
Programul de Cooperare Austriacă pentru Dezvoltare sprijină țările din Africa, Asia, Europa de Sud Est și Est, precum și Caraibe în dezvoltarea lor durabilă. Agenția de Dezvoltare Austriacă (ADA), este unitatea operațională a programului.
Pregătirea materialului săditor pentru efectuarea plantărilor pe cele 15 ha din cadrul localității s. Popeasca, r. Ștefan Vodă.





Birdwatching 30.10.2018

Marți, pe data de 30.10.2018, Mișcarea Ecologistă din Moldova a organizat un eveniment de lansare a traseelor de birdwatching, drumeție și ciclism din cadrul rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”. Evenimentul a debutat cu o conferință de presă în care au fost prezentate particularitățile acestor trasee și a continuat cu un tur de presă sub forma unei mini-drumeții pe unul din trasee în scopul familiarizării cu specificul acestuia.
Participanții la conferință și la turul de presă au aflat despre modalitățile de explorare a acestor trasee și au făcut cunoștință cu materialele informative menite să îmbunătățească experiența vizitatorului în teren (pliante informative, ghid de păsări, hartă interactivă, Story Maps, etc).
Acest eveniment a fost realizat în cadrul proiectului „Comunitate responsabilă - peisaj terestru conservat", desfășurat de Mișcarea Ecologistă din Moldova, cu suportul Programului de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD și cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și de Guvernul Suediei.


http://ecopresa.md/la-orheiul-vechi-sase-trasee-de-observare-a-pasarilor-drumetii-si-cicloturism/?fbclid=IwAR2CREoqQPSBtfAIr4_jt4grbFmDVTFnEG3aDofwJR1973b7F9MXalnHS84

http://tv8.md/2018/10/30/video-turistii-pasionati-de-birdwatching-vor-avea-la-dispozitie-mai-multe-trasee-de-ajutor-le-vor-fi-hartile-si-bicicletele/?fbclid=IwAR0QfX18DXm87hH0T7LcAf9CS7fXqaSbUEv3RMj6EJt_-e8ampsOp57eNug










sâmbătă, 27 octombrie 2018

Junior Achievement Moldova

27.10.2018
Junior Achievement Moldova este cu Maria Nimerencu.
https://www.facebook.com/JuniorAchievementMoldova/
Un subiect specific ce ține de domeniul resurselor regenerabile va aduna la 27 octombrie 109 elevi (69 fete și 40 băieți din mediul rural) și 18 profesori (13 femei și 5 bărbați), din 16 de unități administrativ-teritoriale în cadrul evenimentului ,,Innovation Camp” care este destinat pentru elevii cu vârste cuprinse între 15-19 ani și care studiază disciplina opțională educația economică și antreprenorială.
Innovation Camp este un atelier de lucru de 24 de ore în care elevii s-au adunat cu scopul de a analiza o problemă specifică domeniului resurselor regenerabile şi de a veni cu idei inovative şi fezabile care ar putea fi utilizate la soluționarea problemei din domeniul protecției mediului și regenerarea resurselor.
Activitatea are loc în cadrul Proiectului ,,Promovarea activităților ecologico-antreprenoriale în mediul rural”, finanțat de Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF SGP Moldova), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP Moldova) și este realizată în colaborare cu Academia de Studii Economice a Moldovei, Magazinul online elefant.md, Departamentul de Drept, UTM - Universitatea Tehnica a Moldovei.
Facilitatea Globală de Mediu (GEF SGP Moldova) reprezintă un mecanism financiar independent prin care se oferă granturi ţărilor în curs de dezvoltare şi celor eligibile pentru proiecte cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător.
Programul de Granturi Mici a fost lansat în anul 1992. Programul ajută la abordarea problemelor globale de mediu prin sprijinirea iniţiativelor locale, realizate la nivel local de organizaţiile non-guvernamentale şi comunitare. Programul oferă granturi cu o valoare maximă de 50.000 dolari SUA comunităţilor, inclusiv populaţiei indigene, organizaţiilor comunitare şi altor grupuri non-guvernamentale pentru implementarea proiectelor în următoarele domenii: biodiversitate, diminuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la ele, degradarea terenurilor şi managementul forestier durabil, ape internaţionale şi substanţe chimice.Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) lucrează în aproximativ 170 de țări și teritorii, inclusiv Republica Moldova, contribuind la eradicarea sărăciei, precum și la reducerea inegalităților și excluziunii.































https://jamoldova.org.md/index.php/ro-ro/?fbclid=IwAR2SDmzEGkcVlUWxj-0W4yaQ-cjbb_ED2UoUhYTYamPEpMWd02Uq4KIW3n4

Prezentare Apele Moldovei

25.10.2018






Seminar Tighina


https://www.facebook.com/pg/EcoContact/posts/?ref=page_internal

20 октября в Бендерах на базе ОО «Экоспектр» прошла встреча экологических НПО по теме «Адаптация к изменению климата и управление наводнениями в в бассейне реки Днестр». Во встрече приняли участие представители EcoContact (г. Кишинев), ОО «Экоспектр» (г. Бендеры), ОО «Пеликан» (г. Бендеры), Экологический клуб Эйкумена (г. Бендеры), ЭкоПМР (г. Тирасполь), ОО «Аквавита» (с. Незавертайловка) и др.
На встрече рассмотрели возможные сценарии природных катастроф в бассейне реки Днестр, неразумное использование воды, проблему исчезновения грунтовых вод и другие актуальные вопросы. Была освещена и тема социальной ответственности населения в вопросе управления рисками наводнений, представлена новая публикация об экосистемном подходе к управлению рисками наводнений с примерами его применения не только в Республике Молдова, но и в других странах — Белоруссии и Украине.
Встреча завершилась дискуссией и предложениями участников по управлению водными ресурсами в бассейне реки Днестр.