Proiectul: “Activităţi de asigurare a durabilităţii pentru ecosistemele priacvatice în Zona Ramsar “Nistrul de Jos””, finanţat de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare şi implementat de Societatea Ecologică “BIOTICA”
Obiectivul pe termen lung al proiectului: A contribui la gestionarea resurselor de apă pentru a reduce riscurile de mediu în favoarea unei abordări ecosistemice şi dezvoltării durabile, în conformitate cu Strategia Națională de Aprovizionare cu Apă și Canalizare și Programul Național pentru crearea Rețelei Ecologice Naționale.
Scopul proiectului: Implementarea activităţilor de îmbunătățire a viabilității, pentru ecosistemele acvatice, în Zona Umedă Ramsar "Nistrul de Jos".
Rezultatele preconizate ale proiectului:
Rezultatul preconizat 1. Vor fi implementate măsuri prioritare pentru îmbunătățirea sistemelor de alimentare cu apă în satele Popeasca şi Talmaza pentru a asigura accesul egal la apă pentru femei și bărbați.
Rezultatul preconizat 2. Vulnerabilitatea satului Cioburciu se va diminua şi va fi protejat de pierderile cauzate de inundații.
Rezultatul preconizat 3. Primul loc pentru depunerea icrelor (boişte) administrat în Republica Moldova va fi finalizat în aspect tehnic şi va funcționa sub responsabilitatea Ministerului Agriculturii și Resurselor Naturale din partea stîngă a Nistrului, iar al doilea loc în partea dreaptă a r. Nistru de depunere a icrelor justificat și planificat.
Rezultatul preconizat 4. Îmbunătățită calitatatea mediului în teritoriul nucleu a Luncii Talmaza din Zona de Importanță Internațională Ramsar și a cordoanelor de protectie a malurilor r. Nistru în partea transnistreană a site-ului Ramsar "Nistrul de Jos" (prin plantarea vegetaţiei forestiere).
Rezultatul preconizat 5. Îmbunătăţită înțelegerea și atențiea persoanelor oficiale și a cetățenilor (femei și bărbați) privind oportunitatea consolidării gestionării Zonei Umede Ramsar "Nistrul de Jos".
Chiar la intrare in or. Tighina.
Chiar la intrare in or. Tighina.
Ecluzele construite pentru crearea primei boişti pentru peşte din Republica Moldova.
Din considerentul nivelului extrem de scăzult a rîului Nistru din acest an, pentru prima data în mai mult de 50 ani, apa nu a pătruns în teritoriile respective. Restul deducem singurei...
Ne ducem să verificăm plantările efectuate în proiectul precedent şi cele din respectivul proiect.
Plantările din respectivul proiect (efectuate în toamna anului 2015)
Plantările efectuate în proiectul precedent (toamna anilor 2013 şi 2014).
Aşa un brusture.
Sonda reparată în proiectul precedent.
Rezervorul din s. Talmaza construit în proiectul precedent.
În interiorul construcţiei rezervorului.
Cred că este cel mai bun din Republica Moldova (coraport preţ-calitate).
Iarba creşte bine şi nu permite spălarea solului de suprafaţă.
Plantările din partea dreptă a Nistrului (cele din primăvara anului 2016 şi cele din toamna 2013).
Primărioa s. Cioburciu. Banerul cu Zona Umedă Ramsar.
Continuitatea durabilă a unui proiect GEF.
Lucrările de restabilire a sistemului anti-viitură din s. Cioburciu.
Lucrări de amploare, efectuate pentru prima dată în RM de la independenţă încoace.
Nivelul canalului de evacuare a apelor pluviale era deja la nivelul grădinilor care se inundau de fiecare dată.
Efectul inundaţiilor.
Lucrările de construcţie a unui pod.
Locul unde se vede cum a fost şi cum este.
Lucrările continuă.
Turnurile de apă din s. Popeasca.
Tare îmi plac, dar de fiecare datp îmi aduc aminte cum am încleiat stikerele sus şi îmi tremurau genunchii (am transpirat tare de tot pînă am ajuns sus şi le-am lipit). Sunt curajos dar nu vreau să mai repet experienţa.
Foarte mulţumit de deplasare şi verificarea rezultatelor obţinute.