vineri, 2 martie 2018

APIT 01.03.2018

http://mei.gov.md/ro/content/chiril-gaburici-turismul-reprezinta-o-provocare-pentru-republica-moldova-si-o-oportunitate



„Turismul reprezintă o provocare pentru Republica Moldova și o oportunitate de dezvoltare regională și economică. Cred cu tărie în potențialul industriei turismului din țara noastră. Turismul este un generator de progres socio-economic, de dezvoltare regională, de reducere a migrației forței de muncă. Odată cu promovarea turismului, promovăm patrimoniului național - cultura, istoria și tradițiile”, a declarat astăzi ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la reuniunea cu reprezentanții industriei turismului din Republica Moldova.
În cadrul acesteia, au fost discutate inițiativele de reformare strategică a turismului în țara noastră. Totodată, a fost lansată inițiativa creării unui document de politici pentru dezvoltarea turismului – „Cartea Albă: Reforma cadrului normativ-regulatoriu pentru industria turismului”, cu implicarea atât a sectorului privat, cât și autorităților. Cartea Albă va prezenta situația curentă din industria turismului și va puncta acțiunile destinate dezvoltării continue a acesteia, ceea ce va contribui la creșterea economică a țării. Documentul va fi cu titlu de recomandare și va conține un plan de acțiuni concret pentru dezvoltarea turismului în Republica Moldova. De asemenea, în baza acestuia vor fi efectuate modificări și completări în Strategia națională de dezvoltare „Moldova 2020”.
„Industria turismului necesită o reformare strategică, care să seteze un mediu propice pentru o dezvoltare rapidă a sectorului. Alte state cu istoric similar au reușit. Mă refer aici la istoriile de succes ale Georgiei și Armeniei. În rezultatul unor reforme structurale și regândirea modelului de reglementare, în aceste state turismul a crescut de 10 ori în Georgia și de 4 ori în Armenia, cu pondere de 3-4% în PIB-ul țărilor. Și Republica Moldova poate să realizeze asemenea performanțe, dacă vom ști să ne consolidăm eforturile, sectorul public și privat, dacă vom realiza acțiuni ambițioase și strategice și dacă vom utiliza eficient resursele disponibile”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.
În context, Chiril Gaburici a menționat că Republica Moldova este o destinație atractivă și se află în topul celor mai sigure state din lume. „Republica Moldova dispune de un mediu IT și digital performant, cu acoperire internet și wireless din cele mai mari în lume. În ultimele luni, țara noastră  este în cele mai importante top-uri ale destinațiilor turistice ce sunt recomandate de a fi vizitate în 2018. Vă felicit pentru această reușită!”, a spus ministrul.
De asemenea, acesta a remarcat că numărul vinăriilor deschide pentru turiști s-a dublat în ultimii ani, au fost reabilitate autentic pensiuni rurale, au fost dezvoltate noi pachete turistice. „Este un merit al industriei turismului, obținut inclusiv datorită asistenței și suportului strategic oferit de partenerii de dezvoltare. Guvernul Republicii Moldova acordă o atenție din ce în ce mai sporită acestui sector al economiei naționale”, a punctat ministrul Economiei și Infrastructurii.
În cadrul reuniunii organizate de Ministerul Economiei și Industriei, în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USADI și Guvernul Suediei, a fost prezentat un studiu privind indicele de competitivitate al industriei turismului, care depinde de mediul de afaceri, reglementările și politicile statului. De asemenea, s-a discutat despre importanta promovării turismului peste hotarele țării, menționându-se că marketingul și promovarea imaginii țării reprezintă un domeniu strategic ce trebuie susținut de către autorități.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu