vineri, 22 iulie 2016

ADA_verificarea_21.07.2016

Proiectul: “Activităţi de asigurare a durabilităţii pentru ecosistemele priacvatice în Zona Ramsar “Nistrul de Jos””, finanţat de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare şi implementat de Societatea Ecologică “BIOTICA”


Obiectivul pe termen lung al proiectului: A contribui la gestionarea resurselor de apă pentru a reduce riscurile de mediu în favoarea unei abordări ecosistemice şi dezvoltării durabile, în conformitate cu Strategia Națională de Aprovizionare cu Apă și Canalizare și Programul Național pentru crearea Rețelei Ecologice Naționale.

Scopul proiectului: Implementarea activităţilor de îmbunătățire a viabilității, pentru ecosistemele acvatice, în Zona Umedă Ramsar "Nistrul de Jos".

Rezultatele preconizate ale proiectului:
Rezultatul preconizat 1. Vor fi implementate măsuri prioritare pentru îmbunătățirea sistemelor de alimentare cu apă în satele Popeasca şi Talmaza pentru a asigura accesul egal la apă pentru femei și bărbați.
Rezultatul preconizat 2. Vulnerabilitatea satului Cioburciu se va diminua şi va fi protejat de pierderile cauzate de inundații.
Rezultatul preconizat 3. Primul loc pentru depunerea icrelor (boişte) administrat în Republica Moldova va fi finalizat în aspect tehnic şi va funcționa sub responsabilitatea Ministerului Agriculturii și Resurselor Naturale din partea stîngă a Nistrului, iar al doilea loc în partea dreaptă a r. Nistru de depunere a icrelor justificat și planificat.
Rezultatul preconizat 4. Îmbunătățită calitatatea mediului în teritoriul nucleu a Luncii Talmaza din Zona de Importanță Internațională Ramsar și a cordoanelor de protectie a malurilor r. Nistru în partea transnistreană a site-ului Ramsar "Nistrul de Jos" (prin plantarea vegetaţiei forestiere).
Rezultatul preconizat 5. Îmbunătăţită înțelegerea și atențiea persoanelor oficiale și a cetățenilor (femei și bărbați) privind oportunitatea consolidării gestionării Zonei Umede Ramsar "Nistrul de Jos".

Sistemul de aprovizionare cu apă din sectorul satului Talmaza, raionul Ștefan Vodă și inițierea procesului de instalare a contoarelor în cadrul proiectului.













 Simplu, modern și eficient.









Verificarea plantărilor efectuate în proiectul respectiv dar și în cel precedent.
















Lucrările la sistemul anti-viitură din s. Cioburciu.


ANTRIM_conferinta_20.07.2016

ANTRIM Incoming Travel Forum


Pentru informații suplimentare:  https://www.privesc.eu/arhiva/68172














marți, 19 iulie 2016

19.07.2016 Ambasada Turciei

Ședința organizată de Ambasada Turiciei în Republica Moldova.

La inițiativa APIT și a membrilor săi am primit un răspuns relevant la următoarele întrebări adresate:
1. În caz de situații excepționale (act terrorist, etc) care stat va răspunde (compensa cheltuileile etc.)?
Răspunsurile au fost de principiu nu trebuie interpretate direct cum sunt scrise. Vom veni cu completări din presă.
Răspuns: În Turcia nu a fost declarată situație de forță majoră sau situație excepțională. A fost soluționată problema imediat cum a fost posibil. Marojitatea inițiatorilor au fost imediat arestați. Nu a fost nevoie de decretat situația de urgență.
2. Cît de protejate sunt unitățile de cazare de atentate teroriste?
Răspuns: Nu a fost nici un incident în Turcia în unitățile de cazare. În unele stațiuni protecția a fost majorată însă siguranța este maximă. Situația nu s-a schimbat comparativ cu anii precedenți. Totul este la fel sigur și la nivel înalt de deservire turistică.
3. Cît de sigur și protejat este aeroportul din Antalya?

Răspuns: La aeroporturi a fost sporit nivelul de securitate fiind întărit cu forțe suplimentare de poliție etc. Video control 24/24 etc. În special a fost mărită securitatea la aeroportul din Antalya.
4. Cît de sigure sunt rutele organizate cu autocarele către Marmaris, Bodrum, Kusadasi, Didi?

Răspuns: La fel ca și în perioadele precedente. Nu există nici un risc pentru turiști pe rutele de autocar spre destinațiile respective, inclusiv și altele.
5. Cine poarta răspundere pentru personalul angajat de la noi din țara in Turcia? (Ghizi, animatori, etc.)
Răspuns: Potrivit înțelegerilor juridice.
6.  Dacă exista un centru oficial - în Antalia - care poate oferi informații in situații de alarmă și ce date de contact au?
Răspuns: Da există în cadrul consulatelor onorifice ale Republicii Moldova în Turcia.
Datele de contact ale Consulatului Onorific al Republicii Moldova în Antalya:
Consul : dna Diyar Içkale Gültekin
Adresă : Spice Hotel and Spa, Iskele Mevkii, Belek, Antalya, Republica Turcia
E-mail  : info@antalya-consulat.md
7. In ce cazuri poate fi anuntată situația excepțioanala și dacă se poate anunța spre exemplu zonal în  Antalia etc.? Și cînd apare situația de forță majoră în Turcia?
Răspuns: Nu a fost anunțată situație excepțională - nu a fost cazul. Suntem siguri că nu va fi nevoie de așa ceva.
8. Cît de sigur poate fi un turist în regiunea Antalya pentru a efectua excursii prin zonă?
Răspuns: La fel ca oricînd. Nu există nici un risc pentru turiști. Incidentul a avut ca subiecți funcționari și forțe militare fără vre-o imbplicare a elementelor turismului (unități de cazare, turiști, transport, unități de distracție etc.)











Problemele agențiilor de turism urmînd să se negocieze între asociații și agenți economici  concreți.
Subiectele sensibile în partea ce țin de refuzul turiștilor de a pleca și cine suportă consecințele financiare negative. (9. Penalitatile turistilor si conditia TO de a penaliza orice contract. Daca turistul intradevar se teme...cum il linistim? 
În acelaș context

10. Poate exista o solutionare cu turoperatori din Turcia sa permitem sa anuleze turiri acestea 10-15% de persoane, care au dreptul sa nu pleaca in Antalia, noi intelegem ca tentativa catre presidentele Turciei de iure e tentativa pentru tot statul/ In caz contrar pentru agentii revinzatori e cu mal t mai sigur de exclus din vinzari aceasta directie- Antalya.

Informații suplimentare le vom extrage din presă care a fost foarte receptivă la acest eveniment și interesată de respectivele informații importante pentru cetățenii Republicii moldova în special turiști.

I. http://unimedia.info/stiri/In-doar-cateva-zile--mii-de-moldoveni-si-au-anulat-concediile--ce-spune-ambasada-turciei-la-chisinau-118486.html

II. http://realitatealive.md/live-ambasada-turciei-in-republica-moldova-conferin-a-de-presa-dedicata-evenimentelor-recente-din-turcia_42489.html

III. http://www.moldpres.md/news/2016/07/19/16005824