luni, 1 decembrie 2014

De la prietenul nostru dl Vasile Grişca_VIII

Buna ziua la toți!

ŞTIŢI CĂ
Casandra – fiica domnului Ţării Româneşti Şerban Cantacuzino  (1678-1688) şi a doamnei Maria, s-a căsătorit în 1699 cuDimitrie Cantemir (domn al Moldovei – 1693, 1710-1711, fiul lui Constantin Cantemir) şi l-a urmat în Rusia, unde a şi murit 1713.

Cu respect
Vasile
TSH ASEM


Mănăstirea "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", Negrea
(mănăstire de călugăriţe)


Un drumușor de țară desparte două sate din Ținutul Lăpușnei – Negrea și Sofia. Dacă nu ar fi indicatorul cu inscripția și izvorul în formă de ulcior lesne ai putea crede că este un sat. Ne oprim la Negrea, localitate atestată documentar în anul 1820, aflată la 55 de km de Chişinău și 21 km de centrul raional, Hânceşti. Satul a avut de suferit de pe urma alunecărilor de teren din anul 1969 care au dărâmat toate locuinţele acestui sat. Alunecările de teren au ajuns la câțiva metri de biserica satului şi ocolind-o, şi-au schimbat direcţia lăsând în urmă sfântul locaş neatins, doar cu câteva crăpături neînsemnate. Oricum, fie că mergem în partea nouă, fie că ne ducem la vatra istorică, vom găsi un suflu deosebit, nemaiîntâlnit deja prin multe sate - suflul dragostei de trecut, de tradiție și neam. Satul vechi se află cam la un km de cel nou. Aici nici vorbă de modernitate - drumuri pietruite sau de țară, fântâni cu cumpănă, case acoperite cu stuf și garduri din nuiele. Este un sat atât de bine conservat încât este un adevărat muzeu în aer liber. În partea nouă a satului Negrea modernitatea își spune cuvântul. Chiar dacă satul nu e atât de mare, cele 18 străzi au denumiri. Strada principală poartă numele lui Andrei Șaptefrați, o personalitate locală care a făcut doar lucruri bune pentru Negrea. Alte „arterele” sunt: Ștefan cel Mare, Ștefan Vodă, Livezilor, Mihai Viteazul etc.
Educatoarele de la grădinița din sat au adunat vestigii ale trecutului și au inaugurat o Casă Mare. Ușa ei e deschisă pentru toți cei ce doresc să cunoască mai multe despre cea mai frumoasă odăiță a moldoveanului. Aici sunt ținute lucrurile mai de preț și sunt primiți oaspeții dragi.
Oamenii locului spun că oricine va sosi la Negrea nu va cunoaște plictiseala. E curățenie și frumusețe în jur, iar oamenii sunt deosebiți – muncitori, talentați și legați sufletește de sat.
De pe urma alunecărilor au rămas doar câteva case și biserica de pe deal, construită la 1878. În același an 1969 autoritățile au închis biserica (preot fiind Filip Zagnat). Spre deosebire de alte lăcașe, biserica din satul Negrea nu a fost devastat, căci sătenii au ascuns cheile și nu au permis pângărirea locaşului. Au fost păstrate icoanele şi toate odoarele bisericeşti, în fiecare an în biserică se făcea reparație. În vara anului 1988, de Duminica Mare, biserica s-a săvârșit prima Sfântă Liturghie de către preotul paroh numit atunci, Grigorie Iovu, astăzi paroh al bisericii „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul" din satul Cărpineni, raionul Hâncești.
În anul 1992 prin Binecuvântarea arhierească a fost numit ca paroh la această biserică preotul Andrei Târsână. În anii 1993-1994 preotul Andrei, ajutat de creştinii din sat şi gospodăria de stat au făcut o reparaţie capitală lăcaşului. Începând cu anul 1995, a început construcția mănăstirii de maici în jurul bisericii parohiale din Negrea.
În anul 1997, la 27 februarie, la Departamentul Cultelor, prin ordinul nr.40 a fost înregistrată Mănăstirea Negrea.
În 2000 s-au deschis porţile acestei mănăstiri sfinţită de către episcopul de Cahul şi Lăpuşna Anatolie. În anul 2004 s-a sfinţit biserica de vară cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului". Mănăstirea Negrea dispune de 30 de chilii, trapeză, stăreție, biserică de vară, biserică de iarnă, de pământ arabil şi celelalte încăperi auxiliare necesare.
Cu ajutorul creştinilor şi cu ajutorul nemijlocit al episcopului Dorimedont, episcop de Edineţ şi Briceni, la mănăstire au fost aduse părticele a sfintelor moaşte a 18 sfinţi cuvioşi părinţi de la Sfânta Lavra din Kiev şi au rămas ca un dar mare şi sfânt la această mănăstire.


Date de contact: satul Negrea, raionul Hâncești
Tel. 0234-70-360, m.0696-50-881
Duhovnic-administrator: preotul Andrei Târsână


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu